Из Тетевенския Балкан (3) - Рибарица

октомври 12, 2017
„Ако не бях дошъл в Тетевен и аз щях да бъда чужденец на майка България… Много съм бродил, много съм скитал, но не съм видял по-чуден рай.“
Иван Вазов

село Рибарица

Започвам с този цитат, точно тази тема, която е третата ми за Тетевенския Балкан, тъй като именно в Рибарица, като гост във вилата на брат си - Владимир Вазов, Иван Вазов се пленява и очарова от това кътче на страната ни.
  
Получило статут на курорт още през 1963 г., село Рибарица се радва на туристически интерес до днес. Сгушено в полите на Стара планина - под връх Вежен, потопено в зеленината и кристалния въздух на биосферния резерват "Царичина", заобиколено от отвесни скали и хълмове с малки високопланински поляни, разпръснати по тях - това китно планинско селце доставя на своите гости истински уют и отмора.

Легендата за "Царичина"


Тя разказва за царската дъщеря Тамара (дъщеря на Иван Асен II), която получава своето изцеление в Тетевенския балкан, от където идва името на местността "Царичина", както и за нейната слабост да се закичва с цветето омайниче, за което се счита, че е излекувало царкинята и местните започват да го наричат "царското цвете".  


Настаняване и хранене 


Места за настаняване в селото има от всякакво естество - от фамилни къщи, отдаващи стаи под наем (тук почти всяка къща предлага такива) до луксозни СПА хотели с басейни и градини. Наблюденията ни са, че повечето хотели не предлагат достъп до басейна, ако не сте сред списъка с гостите им.

Места за хранене също се намират, но ако желанието ви е да посетите Рибарица през уикенда - резервацията за вечеря е задължителна.Ние спряхме своя избор на Стара Рибарица (предишно име: При Кмета) и не останахме разочаровани. Заобикалящият пейзаж, включващ сградата на механата, спира дъха и зарежда с положителна нагласа още преди прекрачването през прага й. Вкусна рибена саламура и собственоръчно брани манатарки, големи салати и... тетевенска сливовица, разбира се. Силно препоръчвам за семейства с деца - широката поляна, на която е разположено заведението, предполага за игра. Поради местоположението си (в края/ началото на селото - зависи от гледната точка) няма вечерен час, с който трябва да се съобразявате. 
Стара Рибарица

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.